Virtual Eggs / Schetsen en Verzen

Item

Title

Virtual Eggs / Schetsen en Verzen

theme

van de Fries Koos van der Sloot (1953 – 2018) is een reeks reliëfs die je gemakkelijk in je hart sluit. Sober. Simpel. Mooi. Van der Sloot heeft, wat hij noemt de kloktijd vervangen door een - met lichtinval verbonden - tijdverloop. Zo maakt hij het begrip ‘tijd’ zichtbaar. De ellipsvorm die daarbij ontstaat is een verwijzing naar een ei. De kernvorm van zijn eerdere werk.

Schetsen en Verzen
Ton Boelhouwer (1960) woont en werkt in Maastricht en stelt al ruim 30 jaar combinaties van abstracte werken samen. Het schilderen staat daarbij centraal. Alleen niet op het geijkte paneel of doek, maar juist op uiteenlopende architectonische voorwerpen. Non-figuratief. Ritmisch. Driedimensionaal. Zijn werk is in diverse musea in binnen- en buitenland te zien.

Vertolkers
Fred Wagemans, artistiek adviseur en conservator voor deze expositie vertelt waarom hij juist voor deze twee kunstenaars heeft gekozen: "Beiden zijn vertolkers van het Nul-gedachtegoed. De basis van ons museum EICAS. Het werk van Van der Sloot bijvoorbeeld heeft raakvlakken met Jan Schoonhoven. Zoals het gebruik van materiaal, het werken met schaduwen en het ambachtelijke karakter van de werken. Kijken naar zijn werk activeert je zintuigen. Van der Sloot werkt veel met schaduwen die voortdurend veranderen, daar zit ook het element tijd in.

Boelhouwer is een schilder, maar dan niet op het platte vlak maar ruimtelijk. Hij maakt objecten en beschildert deze. Ik ken geen andere kunstenaar die al meer dan 35 jaar zo radicaal, consequent en met precisie werkt. Hij installeert zijn werk ter plekke. Dat maakt het ook zo spannend. Hoe gaat zijn werk zich verhouden tot de werken van Van der Sloot? Daar kan ik mij nu al op verheugen. Wat beide kunstenaars teweegbrengen in de ruimtes en bij de kijkers."

Curator

Fred Wagemans

startDate

25 -03- 2022

endDate

27-05-2022

Kunstenaar(s)

Boelhouwer, Ton [zoeken] [RKD]
Sloot, Koos van der [zoeken] [RKD]